Природни забележителности   Leave a comment

Myсала е най-високият връх в България и на целия Балкански yполуостров със своите 2925 м.. Намира се в Рила планина, недалеч от известния курорт Боровец и на около 80 км от София. През лятото се посещава от много туристи от целия свят, но най-вече от планинари от България и съседните страни. На върха е изградена метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, където може да се пренощува.
Според някои мнения името му произлиза от „Мус Аллах“, или „планината на Аллах“ и е дадено по време на владението на Османската империя. През периода 1949-1962 г. е носил името на съветския вожд Сталин. Предполага се, че върхът се е наричал Тангра преди да бъде преименуван от османските нашественици с името Мусала.
Върхът е част от Стоте национални туристически обекта. Има печат в метеорологичната станция. Това, че при ясно време се вижда дори Бяло море, е легенда. Планините в Южна България и Северна Гърция пречат на пряката видимост, а и сферичната форма на Земята прави невъзможно наблюдаването на толкова отдалечени обекти.

Друга природни забележителности са рилските скалните пирамиди.

Джерманските пирамиди.

Земни пирамиди в землището на с. Джерман, в северозападното подножие на Рила. Пирамидите не са особено високи (рядко 10 м) и повечето не са увенчани със скални шапки (за разлика от „посестримските“ им Стобски пирамиди). Подходящ маршрут представлява този с изходен пункт с. Джерман (свързано с гр. Дупница с редовна автобусна линия). От селото за около 1,00 ч се отива до пирамидите, след което можем да се върнем или да продължим пеша до гр. Дупница. Обявени са за природна забележителност.

Стобски пирамиди

Земни пирамиди в землището на с. Стоб, в западното подножие на Рила. Намират се от двете страни на вододелния рид (предимно от южната му страна), разделящ суходолията Гръчковец (от север) и Буковец (от юг). Разделени са на отделни групи, наречени от народа с различни имена – Кулите, Чуките, Самодивски комини и др. Най-известната група е наречена Сватовете и е свързана с легенда. Голяма част от земните пирамиди са увенчани с каменни шапки. Поради обгледното си разположение Стобските пирамиди са особено красиви при залез слънце или огрени от лунна светлина. Запознаването със Стобските пирамиди може да се съчетае с посещението на Рилския манастир, особено когато то става с кола или нает автобус. Стобските земни пирамиди не са толкова известни както Мелнишките, но ги превъзхождат по живописност на разположението си и богатство на формите. Обявени са за природна забележителност.

Водопадите в Рила също са предпочитана туристическа дестинация. Като най-известните сред тях са: 

Скакавец Водопад на река Скакавец, десен приток на река Леви Искър, в северна Рила. Намира се на височина 1500м. Височината на водния пад е 12м.
Горица Водопад на река Горица, ляв приток на река Джерман в северозападна Рила. Намира се близо до село Овчарци, Кюстендилски окръг на височина 800м. Оттук идва и другото име с което е известен – Овчарски водопад. Височщината на водния пад е 40м.

Овчаренският водопад се намира в близост до село Овчарци в северното подножие на Рила планина. Образува се от водите на река Горица, която тече от склоновете на върховете Каменна мандра и Крива соспа. Реката образува впечатляваща каскада от седем водопада и вторият отдолу нагоре е Овчаренският водопад. Височината на водния пад е 36 метра. Водопадът е изключително красив при пълноводие.

Костенецки водопад на Костенецка река, в източната част на Рила. Височината на водния пад е 12м.

Източници: http://rila.korona-bowling-blg.com

Вашият коментар